RETRIEVER
Golden eller Chesapeak Bay Retriever Flatcated retriever okänt årtal

VAD ÄR EN RETRIEVER?
Retrievern är en hund som avlats fram för att hämta det vilt som jägaren skjutit (dött eller skadskjutet) på land eller i vatten. Den ska vara ganska ointresserad av levande oskadat vilt. Den ska vara mycket social och arbeta i gott samarbete med sin förare (skytten).
Varför behövdes retrievern?
På 1800-talet blev fasanklappjakt en jakt på modet i England. Skytten kunde fälla många vilt på kort tid. Och lat som människan är började hundar användas för att bringa hem viltet.
Det behövdes en hund som var stor nog att bärga hem en skadskjuten hare eller gås, men den måste också vara smidig nog att hinna ikapp en vingad fasan. Den måste ha styrka och päls för att klara av att arbeta i strömmande vatten.
Ett krav var en mjuk mun för att inte viltet skulle bli oätligt för människan.
Hunden måste ha mod nog att ge sig ikast med skadade gäss (som kan bitas hårt) men ändå vara ganska vek i temperamentet så den blev lättdresserad och samarbetsvillig.
Flatcoated retriever ca 1930 Flatcoated retriever  1929 Flatcoated retriever 1920 Flatcoated retriever 1930
Varför är retrievern så populär idag?
Retrieverns mentalitet gör den till den idealiska familjehunden. Det krävs inga hårda ord för att få den att lyda, den älskar alla i familjen och även främmande människor även om den har vaktinstinkt nog att varna om något händer. Detta har gjort retrievern omåttligt populär som enbart familje (sällskaps) hund, främst då Golden och Labrador.
Tyvärr har retrieverns ursprungliga arbetsuppgifter kommit i skymundan vid aveln, då "alla" valpar ändå gått (och går) att sälja utan att avelsdjuren har meriter från jaktprov (=bevis för sin samarbetsförmåga och sitt mod). Och detta har lett till att många av dagens retriever inte har den samarbetsförmåga och temperament de borde ha.
Flatcoated retrievern har ett mycket livligare temperament än Golden och Labrador, vilket gjort att den oftast hamnat i familjer som inte enbart vill ha en sällskapshund utan är villiga att arbeta med sin hund. Här har också uppfödarna tagit ett större ansvar vid aveln och främst använt hundar som meriterats vid både jaktprov och utställning. Dock finns uppfödare av både Golden och Labrador som fortfarande prioriterar arbetsförmåga och temperament hos raserna.
Golden Retriever 1920 Golden Retriever 1920 Golden Retriever okänt årtal

Golden Retriever okänt årtal Golden Retriever okänt årtal Golden Retriever okänt årtal
Jakt med retriever idag.
Idag har de flesta jägare inte möjlighet att ha flera hundar för olika jakttyper. Därför har många retrievers kommit att användas inte bara som apportörer utan också som stöthundar (kort-drivande) vid jakt på rådjur, räv och hare. Retrievern ska egentligen vara ointresserad av levande oskadat vilt, men många hundar fungerar ändå utmärkt som stöthundar, då de oftast inte förföljer bytet längre sträckor, de jagar oftast med synen. De håller också god kontakt med sin förare under jakten och är oftast bara ute och söker vilt ett par minuter innan de återvänder.
Att använda sin hund som stöthund innebär att man måste träna mer lydnad inför fågeljaktsäsongen för att "få tillbaka" hundens samarbetsvilja. Hur mycket (om det ens behövs) beror helt på hundens temperament och självständighet i grunden.
Labrador Retriever okänt årtal Labrador Retriever okänt årtal Labrador Retriever okänt årtal

Labrador Retriever okänt årtal Labrador Retriever okänt årtal Curlycoated Retriever okänt årtal
Bilderna på sidan är av retrievers från seklets början och fram till 1940-talet. Håll muspekaren över bilderna så ser du ras och årtal. Bilderna är hämtadet från ArtToday.com
Läs mer om Golden retriever och retrieverns historia hos www.goldenretriever.se

<< Tillbaka

Sidan ändrad 2005-01-13